Sitter på mitt hotellrum med en Chivas Regal och en vit Snickers. Det är min efterrätt.

Resan från Hong Kong till Taipei tog bara drygt en timme. Men det hanns med att servera en måltid på den korta sträckan. Landade före utsatt tid i ett soldiset Taipei, ja eller 40 minuters bildfärd från stan. En vänlig man stod och väntade på mig när jag kom. Han visade mig in i en sval bil, visade var vattenflaskan var och sen bar det av.

Hans engelska var inte något vidare så det blev ingen djupare konversation, men jag förstod att han var 55 år och hade två söner. Jag trodde att det var guiden, och funderade en kort stund på hur rundresan skulle bli. Men det visade sig att han bara skulle plocka upp mig och leverera mig till rätt hotell. Efter en stunds åkande ringde hans telefon och det var till mig. En kvinna önskade mig välkommen till Taiwan och berättade att en guide skulle hämta mig nästa morgon klockan 8. Snacka om ordning och reda.

Taiwan är ganska kulligt, de säger själva att det är som de schweiziska alperna men att det är grönt hela tiden. Till och med på 3000 meters höjd är det grönt. När jag tittade ut genom bilfönstret på kullarna såg det ut som om de var täckta av jättelik broccoli.

Framme vid Gala Hotel släppte chaffisen av mig och vinkade glatt när han for iväg.

Incheckningen gick på en minut, de visste precis vem jag var och hur länge jag skulle stanna och när jag skulle komma tillbaka. Med frukostbiljett och kortnyckel i handen sprang jag efter väskmannen som var på väg till hissen. Ett rum på nionde våningen blev det. Utsikt över en stor gata. Men inte så trafikerad eftersom det är en storhelg i dagarna tre. Lite uppackning och en dusch stod närmast på schemat. Låg på sängen och stirrade i taket en stund innan jag knäppte genom alla kanaler på TV:n. Det blir lätt att välja, 2 kanaler som är på engelska, resten är sport eller kinesiska/japanska kanaler. Inget av de språken förstår jag.

När det gått några timmar började det kurra i magen. Hade ingen större ork till att ge mig ut på någon längre utflykt, så det blev en restaurang i samma byggnad som hotellet. Åt kyckling i hot pot. EN gjutjärnswok med fräsande vitlök, chili, lök och kycklingdelar. Ett och annat grönt blad låg också i grytan. Besticken bestod av pinnar och en gaffel. Inga problem tänkte jag, tills jag insåg att kycklingdelarna var med kött och ben. Att rensa kyckling med pinnar är inget jag provat på. Inte heller med bara en gaffel. Kvinnan som rattade stället för dagen tittade intresserat på mina tafatta försök att dela kycklingen i mindre munsbitar. Efter en kost stund kom hon smygande med en kniv. Maybe better with this, sa hon och log. Och visst hade hon rätt i det.

Nu gick det lättare att få immig maten. Åt med god aptit, och drack även ur min japanska öl. Efter maten tog jag en liten promenad runt kvartetter. Det blev en tidig kväll. Skulle ju upp tidigt nästa morgon

Klockan ringde 06:00 och det var segt att kliva upp. Hade legat vaken ett par timmar mitt i natten. Troligen lite jetlaggad fortfarande. Läste och kollade internet så det gick ingen nöd på mig. Men som sagt, när klockan ringde, då var det inte svårt att sova.

Upp och in i duschen, ner till frukosten som var en blandning av västerländsk och asiatisk mat. Jag tog lite av bägge. Sen satte jag mig att vänta på guiden som dök upp i lobbyn straxt före 8. Ett äldre par från Australien skulle också med. Trodde att de skulle vara med hel min resa, men nu började jag förstå upplägget. Olika kortare utflykter var hopsatta till en längre resa. Så det skulle bli lite nya människor och guider lite hur som haver. Förmiddagen var vi en grupp som besökte Keelung och tittade på Godess of Mercy som står på ett berg och tittar ut över hamnen.

Sen fortsatte vi till Yehliu Geo Park. En massa stenformationer vid kusten. Havet och vindarna har skapat olika formationer som man med lite god vilja kan tycka ser ut som olika saker. De har namn som Glasstruten, King Kong, Drottningen (då är det Nefertiti man menar) och Askungens sko. Jag tyckte nog mest att det liknande sten.

Det blåste en del här på norra sidan av ön, vågorna var inte att leka med och man skulle verkligen inte gå för nära kanten. Mång struntade i de röda linjerna som markerade var man inte fick kliva över, så vakterna hand fullt sjå att vissla i sina visselpipor och tillrättavisa folk. Intressant att studera. Att ett foto kan betyda så mycket att man riskerar att spola still havs. Märkligt.

Vi får tillbaka till Taipei för en timmes vila/lunch. Sen skulle jag på en stadstur och australiensarna skulle iväg på nåt annat. Hann få i mig en macka innan det var dags att träffa nästa grupp. Tre amerikaner denna gång. Från Californien och North Carolina. Ny guide var det också, tur var det för den som guidade på förmiddagen var ingen hejare på engelska. Men eftermiddagsguiden var det.

Nu gick turen till Chang Kai-shek Memorial Hall. En gigantiskt område med själva minneshallen i fyra våningar (marmor så klart), ett konserthus och en teater. Området var byggt en inslag av Taj Mahal, Förbjudna staden och pyramiderna. Detta byggdes för en man och i modern tid. Kostade en bra slant, men folk donerade pengar till denna minnesbyggnad. Efter Chang Kai-sheks död tog sonen över, men han varade på 10 år på presidentstolen. När han dog började demokratiseringen av Taiwan.

Vi såg också vaktombytet vid minneshallen, vilket spektakel tycker jag. Skulle vara intressant att se detta i dansform, med passande musik. Mycket flippande med gevären, invecklade armrörelser och märklig gång. Men det är väl så det skall vara antar jag.

Vi åkte vidare till Martyrs’ Shrine, en minnesplats för soldater som stupat. Även här var det vaktombyte, men vi stannade inte för att titta. Sen var det dags för det obligatoriska stoppet i en hantverksaffär. Här var det jade-arbeten som gällde. En ivrig dam traskade mig i hälarna och kommenterade allt jag stannade för att titta på. Än värre var det när jag tog upp nåt, då var hon nästan redo att slå in det i kassan direkt. Till slut köpte jag lite torkad ananas, bara för att få lugn på henne. Som tur var kom det en ny grupp in genom dörren så hon hastade bort till dom när jag fått min växel.

Dagens sista stopp var National Palace Museum. Här får vi runt som torra skinn mellan jadeföremål, bronsskålar, keramikföremål mm. Det var ett ganska trött gäng som satte sig i minibussen och åkte tillbaka till våra respektive hotell.

Låg och slöade en stund innan jag gav mig ut för att hitta en restaurang. Efter en del traskande bestämde jag mig för en som såg intressant ut. Stod utanför och kollade på menyn då en ung tjej i personalen kommer ut och säger att hon inte pratar engelska. Lika så en ung kille säger att det gör inte han heller. Sen kommer en gäst på väg ut och han pratade engelska och förklarade menyn för mig. Jag chansade och gick in.

Nästan alla bord var avdelade med en skiva så att man satt två och två på samma sida. Skivan gjorde att man inte såg de som satt mitt emot. Utmärkt när man inte känner varandra. Om man är fyra som går ut tillsammans tar man bara bort skivan. Nu hamnade jag på ett bord med en skiva. På andra sidan satt en ung familj hann jag se.

Framför mig på bordet fanns ett hål. Det fylldes snabbt av en behållare med buljong. EN gaslåga tändes och hettade upp buljongen. En stor skål med sallad, kål, tofu, tomat, majs och en massa olika saker som jag inte har en aning om vad det var. Jag beställde nötkött, och fick in tunna skivor. Allt skulle ner i den kokande buljongen. The fick jag hämta själv i en stor termos, ett bord med massa olika tillbehör fanns också. Här blandade man sin egen sås. Personalen och andra gäster visade hur det skulle gå till. Här satt jag med min puttrande buljonggryta fylld med konstigheter och bara njöt av stunden. Dessutom var det riktigt gott. Kostade ungefär 60 kronor. Sen gick jag förbi 7-11 på vägen tillbaka till hotellet. Köpte en vit Snickers som efterrätt. Den är nu uppäten och whiskyn urdrucken. God natt!